Haberler

Masalın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Masal ve hikayelerin iyileştirici gücünü, çocuklar üzerindeki etkisini ve yararını Eser Sevinç Manav Çocuk Kanseri Bilgi Ağacı için yanıtladı. 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Eser Sevinç Manav. 41 yaşındayım ve bir kız çocuğu annesiyim. Uzun yıllardır kurumsal hayatta üst düzey yönetici olarak çalışıyorum. Ancak bu kimliğimin yanında bir “hikaye anlatıcısıyım”. Geçen yıl KAÇUV bünyesinde Aile Evi’nde gönüllü masal anlatılıcılığı yapmıştım. Şu anda basım aşamasında olan bir de çocuk masal kitabım var.

Masalların ve hikayelerin iyileştirici gücünden sıkça bahsediliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben masal anlatıcılığı eğitimlerime ailemde arka arkaya çıkan kanser öyküleri sırasında başlamıştım. O yüzden masal anlatma tekniğinden çok masalların bize nasıl iyi geldiği, bizleri nasıl şifalandırdığı konusuna çok eğildim. Bazı masalların ve hikayelerin yüzyıllar boyunca yaşamasının arkasında bizlerin içimizdeki bazı duygularla başa çıkmamıza yardımcı olması yatıyor.

Biraz açıklayabilir misiniz?

Mesela masallarda kahramanlar vardır, bunlar hem bize çok benzerler hem de çok farklıdırlar. Karanlıktan korkan ama bundan biraz da utanç duyan bir çocuk düşünelim. Bu çocuk kendisine tıpa tıp benzeyen bir çocuğun hikayesinden çok ormanda gece korkan bir aslan ya da çok uzaklarda yaşayan korkak bir prens üzerinden bu duyguyu dinlemeyi daha güvenli bulur. Aynı kendi korkuları gibi bu kahramanların başına da kötü şeyler gelir ama sonunda hep mutlu sona ulaşırlar. Dolayısıyla masallar hayatı ve duyguları aynalayan birer rahatlama, iyileşme aracıdır.

Bazı çocuklar bazı masalları tekrar tekrar dinlemek ister ya da bazıları aynı masala hiç ilgi göstermez. Bunun nedeni nedir?

Çocuk kendi gelişim sürecinde nerede ise, zihninde veya bilinçaltında neler var ise onları yansıtan masalları tekrar tekrar dinlemek ister. Örnek olarak uzmanlar çocukların pek çoğunda küçük yaşlarda kaybolma veya terk edilme korkusu olduğundan bahsederler. Sizler de küçükken annenizle pazara gittiğinizde onun elini sımsıkı tuttuğunuzu hatırlarsınız. Mesela Hanzel ve Gretel masalı bu korkuyu işler. Kaybolan kardeşler bir şekilde evin yolunu bulur, yeniden kaybolur, başına bir sürü olay gelir ama sonunda mutlu sona ulaşırlar. İşte bu korkuyu yaşayan çocuklar defalarca bu masalı dinlemek ister, her akşam bıkmadan usanmadan dinler. Ne zamanki o masaldaki duygular içinde çözümlenir, artık o masal ona eskisi kadar çekici gelmez. Eğer çocuğunuz size her gece aynı masalı anlattırıyorsa, o masalda ona iyi gelen bir şeyler vardır.

Tedavi sürecinde olan çocuklar için masalların nasıl bir yararı olur?

Tedavi sürecinde olan çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yok. Onlar çocuk. Öncelikli olarak bunu hiç unutmamalıyız. Ancak tedavi süreci yaşadıkları bazı duyguları diğer çocuklara göre daha derin hissetmelerine veya bu duyguları yeterince ifade edememelerine sebep olabilir. Biriken bir kızgınlığı bir cadı ya da hiç görülmemiş bir canavar; baş edilemeyen bir korkuyu çok korkarak pek çok  kötü olayın üstesinden gelen bir prensten daha iyi kim anlatabilir?

KAÇUV kapsamında “Bu Masal Senin” isimli bir çalışma yapacaksnız. Bize amacından bahsedebilir misiniz?

Masalları dinlemek dışında kendi masalını yazmak da bir o kadar duygulara iyi gelen bir aktivite. Pek çok kişi kendilerinin ya da çocuklarının bir masal yazamayacağını düşünür. Oysa bunu yapmak belirli teknikler veya sorularla çok kolay. Biz bu çalışmayla 4-11 yaş arası çocukların ailelerine 7 gün boyunca kısa mesaj yoluyla ufak bir yönerge yazısı ya da videosu göndereceğiz. Bu yönergeler masallarını oluşturmalarına yardımcı olacak sorular ve birlikte yapacakları küçük etkinlikler içerecek. Yedi gün boyunca hem çocukların psikolojilerine destek olacaklar hem de birlikte harika bir anı ortaya çıkaracaklar. Bu masalları bizlerle de paylaşırlarsa onları derleyerek diğer ailelerle de paylaşıyor olacağız.