Haberler

Faydalı Ve Eğlenceli Öğrenmeler İçin Online Araçlar

Gerçekten bilmek istediğiniz bir konuyu öğrenirken duyduğumuz heyecan gibisi yoktur. Merak, öğrenme isteğini tetikleyen en güçlü duygulardan biridir. Merak ettiğimiz şeyleri araştırır, kitaplar karıştırırız.

Kitaplar hala öğrenme yolculuğumuzun bir parçası olsa da, hayatımızın her alanına hızla girmiş olan farklı bir olgu ile karşı karşıyayız; İnternet!

Google’ın ilk kullanım yılının 2004 olduğunu düşünürsek internet çok da yeni bir şey değil öyle değil mi?  Ancak öyle dinamik bir yapıya sahip ki, her gün yepyeni bir araçla, bazen sosyal bir platformla, ya da bir öğrenme yolu olarak karşımıza çıkıveriyor.

Elbette biz de merak ettiğimiz bir konu olduğunda ilk iş olarak interneti kullanmaya başlıyoruz. Videolar izliyor, yazılar okuyor, oyunlar oynuyor ya da başkaları ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz.

Madem ki bu sonsuz gibi görünen bilgi evreni bize farklı olanaklar sunuyor, neden bu bunları keşfederek öğrenmelerimizi daha eğlenceli ve verimli bir hale getirmeyelim ki?

Öğrenirken hangi yolları tercih ettiğimizi bir düşünelim. Örneğin kimilerimiz izlemeyi seçerken, kimilerimiz okumayı seviyor, ya da dinlerken her şey daha kolay oluyor.

İnternet hepimizin öğrenme ihtiyaçlarına yanıt verebilecek araçlarla dolu. Bu araçları kullanarak kendi öğrenmelerinizi organize edebilir, arkadaşlarınız ile ortak çalışmalar yapabilir ve kendi yöntemleriniz ile bilgiler edinebilirsiniz.

İzlemeyi ve izlerken notlar almayı sevenler; VideoAnt tam size göre. Minnesota Üniversitesi tarafından geliştirilmiş olan bu araç internet ortamında paylaşılmış olan bir videoyu izlerken dilediğiniz bir noktaya not almanızı sağlıyor. Örneğin bir deneyin süreçlerini anlatan bir videonun linkini bu araca yazıp izlerken deneyle ilgili dijital notlar alabilirsiniz.

Ben sadece izlemeyeyim, etkileşimli simülasyonlar olsun diyenler; Colorado Üniversitesi Fizik, Kimya, Biyoloji gibi Fen Bilimleri ile ilgili harika simülasyonları PhetColorado üzerinden sizlerle paylaşıyor. Burada yer alan simülasyonlara müdahale edebilir, değişimleri görebilirsiniz.

Animasyonları severim, ama kendim tasarlamak isterim diyenler; kullanımı kolay hazır şablonları ile kendi animasyonlarınızı hızlıca oluşturmanızı sağlayacak Renderforest sizleri bekliyor.

Ben standart arama motorlarından sıkıldım, alternatif arıyorum diyenler; WolframAlpha tam size göre. Bu arama motoru size mühendislik ile ilgili bilgiler verir, matematik problemlerinizi çözer ve hatta brokolinin besin değerlerini bile gösterebilir.

Ve son olarak da gezmeyi sevenler; işte size sanal alemde gezebileceğiniz müzelerin listesi https://sanalmuze.gov.tr/

Buradan Türkiye’nin pek çok farklı yerinde yer alan müzeleri oturduğunuz yerden bilet almadan ziyaret edebilir, pek çok sanat eserini ve ören yerlerini görebilirsiniz.

Ömür boyu sürecek bir yolculuk olan öğrenme yolculuğu çevrimiçi araçlarla hem daha eğlenceli hem de daha faydalı.

Öğrenme merakınız ve heyecanınız hiç bitmesin!

                                                                                                                                                                        Öznur Toper