Haberler

Bakım Verenler İçin Öz Şefkat Önerileri

Tedavi süresince bakım verenlerin kendilerine yönelik şefkatli olmaları hem kendilerini hem çocuklarını desteklemelerini kolaylaştırır. Çünkü nefes verebilmek için önce nefes almamız gerekir. Bazen kendimiz için bir nefes daha fazla almak, destek olduğumuz kişiye daha kolay nefes verebileceğimiz anlamına gelir.

Sürekli olarak çocuklarımızın ihtiyaçlarına odaklanmak oldukça normaldir. Fakat, kendimizi anlamak ve duygularınızı kabullenmek de gereklidir. Bunun için kendimize zaman ayırmak ve duygusal olarak neye ihtiyacımız olduğunu fark etmek önemli bir başlangıçtır. Bazen durup kendimize neye ihtiyacımız olduğunu sorabiliriz. Dinlenmeye mi, durmaya mı, su içmeye mi, biriyle konuşmaya mı, hoşunuza giden bir hobiyle ilgilenmeye mi? Tüm bunlar yaşadığımız zorlu süreçlerde sarf ettiğimiz çabaları görmek, kendimizi anlamak ve kendimize şefkat göstermek için bir yol olabilir.

Duygusal olarak zorlanıp, kendinizi yetersiz hissettiğiniz zamanlar olabilir. Böyle durumlarda daha eleştirel ve suçlayıcı düşünceleri kendimize yöneltebiliriz. Bu tür olumsuz düşüncelere odaklandığımızda kendimize şefkatle yaklaşmak, kendimize karşı daha anlayışlı ve merhametli olmamıza imkân tanımaktadır. Geçirdiğiniz bu zorlu süreçte elinizden geleni yaptığınız için bazen kendi omzumuza dokunabilir, kendinize sarılabilir ve geldiğiniz noktadan geriye bakıp kat ettiğiniz yollardaki zorluklarla nasıl baş ettiğinizi kendinize hatırlatabilirsiniz.

Klinik Psikolog

Yağmur Özcan