Haberler

Beslenme Ve Kanser Tedavi Süreci

Beslenme, her canlının gelişimi için temel bir ihtiyaçtır. Ancak tedavi sürecinde birçok olumsuz durum ile karşı karşıya kalan çocuk için bu temel ihtiyaç zor bir sürece dönüşebilir. Bu yazıda sizlere kanser tedavisi sürecinde çocuğun beslenmesinde dikkat edilmesi gereken başlıklara değineceğiz.

Bakım verenler kimi zaman hastalık sürecinde çocukların çok yemek yemesi gerektiğini düşünebilir ya da çocuk kilo verdiğinde kendilerini “yetersiz ebeveyn” olarak hissedebilir. Çocuğun yemek yemeyi reddetmesi olumsuz bir iletişime de sebep olabildiği gibi çocukta yeme reddini artırabilir. Örneğin; çocuk yemek yesin diye kollarının zorla tutulması, ağzına yemeğin zorla verilmesi çocuk için bir sonraki öğünü kabus haline getirerek öfke nöbetleri yaratabilir.

İstenmeyen bir şeyin zorla yaptırılması çocukta bütün yiyeceklere karşı ön yargı oluşturabilir. Kemoterapi sonrası mide bulantısı yaşayan çocuğa en sevdiği yemeğin verilmesi çocuğun o yemekten uzaklaşmasına sebep olabilir.

Kanser Tedavisi Gören Çocuklar için Ebeveynlere Beslenme Önerileri

· Yemek yemenin doğal bir süreç olduğunu önce ebeveyn olarak siz kabullenin.

· Neden yemek yemesi gerektiğini ve neden yemek yemediğini konuşun.

· Yemek yemesi için hastalığı kapsayan yalanlara ve ödüle başvurmayın.

· Yemek yemenin önemini bir kez de otorite olan doktordan dinlemesini sağlayın.

· Yemek yeme tabloları oluşturun. Böylece hem siz hem de çocuğunuz ne kadar yediğini takip edebilirsiniz.

· Doktorun çocukta sorun görmediği durumlarda bir öğün yemediğinde paniklemeyin. Doktor gerekli durumlarda uyarı yapacaktır. Bu kaygı ile baş edecek yöntemler bulun ve gerekiyorsa profesyonel destek alın.

· Çocuklar hem ilaçlardan hem de yaşadıklarından kaynaklı öfke ve kaygıya eğilimli oldukları bir dönemde olabilirler. Sürekli baskı yapmanız çocukta öfke ve kaygının artmasına sebep olabilir.

· Hastanede eski rutinlerini özleyen çocuklar için ev ortamına yakın sofralar hazırlayın. Örneğin; hastaneye evdeki masa örtünüzü ya da ekmek sepetinizi getirebilirsiniz.

· Hastanede seçim hakkı kısıtlanan çocuğa yemek yaparken muhakkak en az iki seçenek sunarak onun da fikrini alın.

· Fiziksel durumu el veriyorsa kendisinin yemesine izin verin.

· Çocuğa baskı yaparak, tehdit ederek, dayak ile korkutarak yemek yedirmeyin. Süreç içinde psikolojik olarak yıpranan çocuğa bu durum yeni bir olumsuz duygu daha katacaktır.

· En önemlisi çocuğu sevginiz ile tehdit etmeyin. Süreçte terkedilme korkusu ve yalnızlık duygusu yaşayan çocuk böyle bir tehdit karşında kendisini daha da kötü hissedebilir ve iyice içine kapanabilir.

Umarım keyifle okumuş ve faydalanmışsınızdır. İyilik ve esenlik dileklerimizle.