Haberler

Evde Eğitim Hizmeti Ve Eğitim Materyali Desteği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Değerli Ailelerimiz,

KAÇUV’un sizlere “umut” ile eşlik ettiği bu yolda Sosyal Hizmet Uzmanları olarak yayınlayacağımız içerikler ile kaynaklarınızı çoğaltmayı ve sizleri daha da güçlendirmeyi diliyoruz.

“Umut Ailesi Soruyor, KAÇUV Sosyal Hizmet Birimi Yanıtlıyor” yazı dizimizin dördüncü yazısı olan “Evde Eğitim Hizmeti ve Eğitim Materyali Desteği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular” başlıklı yazımızı sizler için derledik. Fayda sağlamasını dileriz.

Evde eğitim hizmeti nedir?

Zorunlu eğitim döneminde olup çeşitli sağlık problemleri sebebiyle çocuklar, örgün eğitim sürecine bazen devam edememektedir. Bu gibi durumlarda eğitim seviyesi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde olan çocukların belirlenen öğretmenler tarafından evinde eğitim alması sağlanabilmektedir. Bu hizmete Evde Eğitim Hizmeti adı verilmektedir.

Çocuğum evde eğitim hizmetinden yararlanabilir mi?

  • En az üç ay süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanamayacak durumda olan
  • Sağlık raporu ile örgün eğitime devam edemeyeceğini belgelendiren
  • Örgün eğitime devam etmesinin sağlığı açısından risk taşıması nedeniyle özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler bu hizmetten yararlanabilmektedir. 

Çocuğumun evde eğitim hizmetinden yararlanması için hangi kurumlara başvuru yapabiliriz?

Öğrencinin kayıtlı olduğu okulun bulunduğu bölgeye hizmet veren rehberlik ve araştırma merkezine (RAM) gerekli belgelerle başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca çocuğun eğitime devam ettiği veya edeceği düşünülen okulun müdürü aracılığıyla da evde eğitim hizmetine başvuru yapılabilmektedir.

Çocuğumun evde eğitim hizmetinden yararlanması için hangi belgelerle başvuru yapmamız gerekir?

  • Çocuğun en az üç ay süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanmasının mümkün olmadığı ya da yararlanması halinde olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten sağlık raporu ya da durum bildirir raporu
  • Veli başvuru dilekçesi
  • Öğrenci belgesi başvuru için gerekli belgelerdir.

Çocuğumun evde eğitim hizmetinden yararlanmasına nasıl karar verilir?

Çocuğun evde eğitim hizmetinden yararlanmasına:

  • Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu
  • Ev Ortamı Durum Tespit ve Değerlendirme Formu
  • Veli Sözleşmesi
  • Sağlık Raporu belgeleri dikkate alınarak Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin bünyesinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu karar vermektedir.

Çocuğumun evde eğitim hizmetinde ders saatleri nasıl belirlenir?

Evde eğitim hizmetine ilişkin ders saati planlaması, öğrencinin ihtiyacı ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak ve haftalık ders saati sayısı 10 (on) saatten az olmayacak şekilde Rehberlik ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından yapılır.

Çocuğumun evde eğitim hizmetinde takip ettiği ders programı nasıl hazırlanır?

Evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrencilere, kayıtlı bulunduğu okulda uygulanan eğitim programı uygulanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin eğitim performanslarına göre ihtiyaç duydukları alanda özel bireyselleştirilmiş eğitim planı da hazırlanabilmektedir.

Çocuğuma evde eğitim hizmetinde dersler kim tarafından verilir?

Öğretmen görevlendirmesinde öncelikle öğrencinin kayıtlı olduğu okulda veya o yerleşim yerindeki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden talep edenler arasından seçim yapılır. İhtiyacın bu yolla karşılanamaması durumunda ise o yerleşim yerindeki eğitim kurumlarında veya RAM'larda görev yapan öğretmenler arasından görevlendirme ile seçim yapılmaktadır.

Çocuğuma evde eğitim hizmeti hangi günler verilir?

Evde eğitim hizmeti hafta içi verilebileceği gibi hafta sonları da verilebilir. Ders günleri ve saatine öğrenci, veli ve öğretmenin uygunluk durumuna göre karar verilmektedir. Öğrenciler ile ilgili yapılacak olan yüz yüze eğitim faaliyetlerinde veli talep ederse eğitim faaliyetleri uzaktan/canlı eğitim yoluyla da yapılabilir.

Çocuğumun evde eğitim hizmeti alırken okula devam etmesi gerekir mi?

Öğrenci evde eğitim hizmeti alırken okula devam zorunluluğu aranmaz. Devam zorunluluğu aranmamasına yönelik işlemler, gerekli takip ve düzenlemeler e-okul sistemi üzerinden yürütülür. 

Çocuğum evde eğitim hizmeti alırken başarı değerlendirmesi nasıl yapılır?

Öğrencinin sorumlu olduğu eğitim programının uygulandığı okullardaki değerlendirme ölçütlerine göre değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçları öğretmenler tarafından, öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul yönetimine bildirilir. Sınıf takibi ve diğer işlemler, kayıtlı olunan okul yönetimi tarafından yürütülür.

Çocuğuma verilen evde eğitim hizmeti nasıl sonlanır?

İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca öğretim yılının başlamasından 10 (on) gün önce evde eğitimi gerekli kılan şartlar yeniden değerlendirilerek öğrencinin, o öğretim yılında evde eğitim hizmetinden yararlanıp yararlanmayacağına karar verilir. Velinin talebi ve başvurusu üzerine değerlendirme yapılarak evde eğitim hizmeti sonlandırılabileceği gibi evde eğitim alabilmek için gerekli olan şartların sağlanamaması durumunda da hizmet sonlandırılabilir. Bu süreçte yapılan tüm işlemler ve kararlar Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne ve kayıtlı olunan okula bildirilmektedir.

Çocuğum için eğitim materyali desteği alma imkânım var mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitimine devam eden ve kırtasiye malzemesi, önlük, çanta, gıda desteğine ihtiyacı olan öğrencilere verilen maddi desteğe Eğitim Materyali Yardımı adı verilmektedir.

Çocuğum için eğitim materyali desteğine nereden başvuru yapabilirim?

Eğitim Materyali Yardımından yararlanmak için öğrencinin ikamet ettiği ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmesi gerekmektedir.

Çocuğum için eğitim materyali desteğine başvuru yapmam için gerekli evraklar nelerdir?

Öğrenci ve başvuru yapacak olan veliye ait T.C. kimlik kartı ile ikamet edilen ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılması yeterli olmaktadır. T.C. kimlik kartı dışında talep edilen bir evrak bulunmamaktadır.

Çocuğum adına eğitim materyali desteğine başvurabilmemiz için şartlar nelerdir?

  • Aktif öğrenciliğin bulunması
  • İlkokul, ortaokul ya da lise öğrencisi olunması
  • Hanenin gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olacak şekilde olması
  • Türkiye sınırları içerisinde okuyor olunması
  • Türkiye sınırları içerisinde ikametgahın bulunması
  • Türk vatandaşı olunması

Çocuğuma eğitim materyali desteği ne kadar süreyle verilir?

Eğitim materyali yardımı eğitimin birinci ve ikinci döneminin başlangıcında yani senede iki kez verilmektedir. Öğrenci gelecek senelerde eğitime devam etmesi durumunda tekrar Eğitim Materyali Yardımı almak için başvuru yapabilmektedir.

Çocuğum adına eğitim materyal desteği nereden alabilirim?

Eğitim Materyali Yardımı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının belirlediği banka hesabı üzerinden kimlik ile beraber alınmaktadır. Ödemeler genellikle başvuru kabul edildikten sonra 15 gün içerisinde hesaba yatırılmaktadır.

*Konu ile ilgili farklı sorularınız veya detaylı bilgi talebiniz olması durumunda Vakfımızın Sosyal Hizmet Birimine aşağıdaki numaranın Whatsapp hattı üzerinden ulaşabilir ve sosyal hizmet danışmanlık desteğimizden yararlanabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Whatsapp Hattı

0 549 483 95 45

  0 537 305 70 34

  0 549 229 23 22

Öykü Barut 

Sosyal Hizmet Uzmanı